Helm

De helm is misschien wel het meest onderschatte onderdeel van de uitrusting. Met name beginnende alpinisten vinden de helm niet stoer of gewoon overbodig gewicht. De helm heeft zich echter allang bewezen bij trochten op steiler terrein en op gletsjers.

Hoe koop ik een helm?

Ga naar een winkel waar een ruime keuze aan helmen is en laat je goed adviseren. Tegenwoordig zijn er diverse soorten helmen. Deze worden hieronder nader omschreven. In elk geval is het belangrijk dat de helm niet verschuift als je je hoofd snel naar beneden draait en dat de helm niet te los op je hoofd zit. De helm mag echter ook niet klemmen, want dan gaat de helm irriteren en pijn doen tijdens het dragen. Let ook op de ventilatie mogelijkheden; bij warm weer is het prettig als er wat verkoeling mogelijk is. Zorg ervoor dat de kinband strak genoeg zit (zonder te irriteren); de helm mag bij een val niet afschieten.

Ga je ook 's ochtends vroeg of 's avonds lopen? Zorg dan dat je een helm kiest met goede clips voor de banjes van de hoofdlamp, anders schiet deze van de helm af.

Hard shell helmen

Dit type helm is eenvoudig te herkennen aan de dikke, harde kunststof schaal van de helm. Dit is de klassieke helm, die wat wegheeft van een bouwhelm. De meeste helmen van dit type hebben een aantal kruislings gespannen banden van textiel aan de binnenzijde waardoor de helm op het hoofd wordt afgesteund. Hierdoor is er dus wat ruimte tussen de harde schaal en het hoofd. Deze ruimte is nodig om een klap op te kunnen vangen. De ventilatie is door deze constructie optimaal. De relatief dikke schaal zorgt er wel voor dat de helmen over het algemeen iets zwaarder zijn dan de andere typen helmen. Het is gemiddeld wel de goedkoopste helm, terwijl de kwaliteit over het algemeen prima is en de veiligheid uitstekend. Voorbeelden van dit type helm zijn: Camp Rockstar, Petzl Ecrin Roc, Edelrid Ultralight en de Black Diamand Half Dome.

Soft shell helmen

Sinds enige tijd zijn er helmen op de markt die voorzien zijn van een dunne kunststof schaal, die direct op een laag schuimplastic is aangebracht. Dit type is vergelijkbaar met bijvoorbeeld fietshelmen, die ook op deze manier gemaakt zijn. Door het schuim zijn deze helmen uitermate licht van gewicht, wat erg prettig is als de helm regelmatig in de rugzak zit. Een nadeel van dit type helm is dat ze minder goed bestand zijn tegen indringen van scherpe voorwerpen en tevens sneller vervangen moeten worden: Doordat niet te zien of het schuim is ingedeukt na een klap, moet de helm uit voorzorg vervangen worden na een val of inslag. Dit type helm heeft vaak ventilatie openingen die geopend en gesloten kunnen worden. Let bij de aanschaf van dit type helm op de grootte van de ventilatie openingen. Als deze te groot zijn, kan steenslag door de openingen! Voorbeelden van dit type helm zijn: Petzl Meteor, Mammut Tripod en de Kong Scarab.

Hybride helmen

De hybride helm combineert de voordelen (en soms ook de nadelen) van de softshell en hardshell helm. De hybride helm heeft een harde plastic schaal, die meestal wat dunner (en dus lichter) is dan de hardshell helm. Daarnaast zijn de banden op het hoofd vervangen door schuim, zoals bij de softshell. De hybride helm is door de harde schaal duurzamer dan de softshell helm, maar wel iets zwaarder. Voorbeelden van dit type helm zijn: Mammut Skywalker, Grivel Salamander en de Petzl Elios.