Schoenen

Goede schoenen vormen de basis van elke tocht. Schoenen met onvoldoende pasvorm maken de tocht tot een pijnlijke ervaring, terwijl schoenen die ongeschikt zijn voor de tocht een gevaar kunnen vormen voor uzelf en de groep. Als voorbeeld noem ik schoenen die onvoldoende stijgijzervast zijn. Stijgijzers kunnen dan op een onaangekondigd moment losschieten, met alle mogelijke gevolgen van dien.

De juiste schoen

CategorieŽn Bergschoenen zijn ingedeeld in categorieŽn. Hogere categorieŽn geven meer steun en hebben een stijvere zool. Het plaatje geeft een indicatie van deze indeling. Hier is duidelijk te zien dat minimaal schoenen uit de B categorie nodig zijn zodra u de bergen in gaat. Boven de ca. 2500m wordt het terrein in de regel minder goed begaanbaar. U komt dan stukken tegen waar het pad blokken steen en puin kruist. Hier zijn cat. C schoenen voor ontworpen. Indien u zo nu en dan een bergtop(je) wilt beklimmen of de gletsjer op gaat, kiest u voor cat. D schoenen. Bekende merken zijn o.a. La Sportiva, Meindl, Scarpa en Hanwag

Categorie B

Categorie B schoenen zijn geschikt voor bergwandelen over paden. Zo nu een dan een stukje met puin of ander ruwterrein is geen probleem, maar doordat deze schoenen minder steun bieden dan hogere catergorieŽn en bovendien een minder stijve zool hebben, krijgt u snel(ler) last van vermoeide en branderige voeten. Bovendien is het risico op omzwikken groter. Een paar schoenen uit deze categorie kosten ca. 170 Š 200 euro.

Categorie C

Schoenen uit deze categorie zijn geschikt voor alle bergtochten. De zool is zeer stijf en de schoen biedt veel steun. De meeste schoenen uit deze categorie hebben aan de achterzijde een nok waardoor bepaalde typen stijgijzers bevestigd kunnen worden. C-schoenen worden daarom ook wel 'stijgijzervriendelijk' genoemd. Indien u langere tochten plant over ruwterrein of langere stukken over sneeuw of ijs, dan is het het raadzaam een D-schoen te kiezen. Een paar schoenen uit de C-categorie kosten ca. 220 Š 300 euro.

Categorie D

D schoen Staan gletsjertochten op het programma of plant u tochten boven de 3000m? Dan zijn schoenen uit de D categorie de beste keus. Doordat de zool vrijwel 100% stijf is, is het loopcomfort op wat ruwer terrein uitstekend. Tevens blijven stijgijzers daardoor optimaal zitten onder de schoen. D-schoenen beschikken over nokjes waaraan stijgijzers met een snelsluitsysteem bevestigd kunnen worden. Schoenen uit de D-categorie zijn 'stijgijzer vast'. Laat u in de winkel niet afschrikken door het gewicht, de stijfheid of het enigszins 'lompe' uiterlijk van D-schoenen; eenmaal in de bergen zult u merken dat dergelijke schoenen zeer comfortabel zijn, mits bij aanschaf goed is gelet op de zaken in de volgende paragraaf. Een paar schoenen uit deze categorie kosten ca. 250 Š 400 euro.

Hoe ga ik schoenen passen

Het passen van schoenen begint bij het kiezen van een deskundige zaak. Het is hierbij van belang dat er een ruime collectie schoenen van het juiste type voorradig is. Een grote keus en een groot aantal verschillende merken, maakt de slagingskans een stuk groter. De meeste merken maken schoenen naar een bepaalde leest. Dat betekent dat elke soort voet bij een bepaald merk past.

Kies een winkel uit waar de schoen goed getest kan worden. Elke serieuze buitensportzaak heeft een helling met wat stenen e.d. waar de schoen aan een looptest onderworpen kan worden. De schoen moet lekker zitten en er moet nog enige ruimte tussen de tenen en de neus van de schoen zitten. De tenen mogen niet tegen de voorkant van de schoen stoten bij het afdalen. Dit is zeer belangrijk! Tevens mag de voet niet 'schuiven' in de schoen en mag de hak niet los komen bij het 'beklimmen' van een helling.

Te klein gekochte schoenen zijn een veel voorkomend probleem en kunnen de vakantie volledig verstieren. Let bij het passen goed op eventuele knelpuntjes. Zeker de schoenen uit de C of D categorie zetten zich niet of nauwelijks naar de voet. Pijntjes gaan dus NIET over door de schoenen in te lopen; sterker: tijdens een wandeling zullen knelpunten onherroeppelijk leiden tot wondjes en blaren. Neem daarom ruim de tijd om schoenen te passen; 2 uur is zeker niet te kort! In de middag is de voet op zijn dikst: dit is het beste moment om schoenen te gaan passen.