Rugzak

Een rugzak is een essentieel deel van elke bergsportuitrusting. Ook bij dagtochten is de rugzak onmisbaar.

Dagrugzak

Op deze pagina is te lezen dat er ook bij dagtochtjes een aantal belangrijke zaken mee moeten worden genomen. Een regenjasje, eten, drinken, EHBO setje en kaart zijn onmisbare atributen. Ook als de lucht straks blauw is bij vertrek kan in de bergen het weer snel omslaan, al is het maar het bekende en beruchte 'mooi-weer onweer' aan het einde van een warme dag. Een dagrugzak van ca. 25l is voldoende, tenzij er warme kleding mee gaat of als de spullen van het hele gezin bij jou op je rug mogen.

Trekking rugzak

De eisen aan een rugzak voor langere tochten kunnen flink verschillen van persoon tot persoon. Er zijn echter een aantal algemene zaken waar rekening meegehouden moet worden. Misschien wel het belangrijkste punt is de grootte. In principe moet 40 45l inhoud voldoende zijn voor meerdaagse huttentochten, ook als er gletschermateriaal meegaat. Een grotere rugzak lijkt aantrekkelijk, maar bedenk dat deze 'als vanzelf' volraakt en dat het toch echt op je rug de berg opmoet. Dus: 'less is more'!

Het is niet de bedoeling dat de rugzak een kerstboom wordt. Dus alle spullen (behalve pickels en stokken) moeten n de rugzak, niet aan de buitenkant. Dit rammelt niet alleen hinderlijk, maar is vergroot ook het risico dat u vast komt te zitten bij een nauw stuk of bij een steile afdaling tussen de rotsblokken. Bekende merken zijn o.a. Lowe Alpine, Deuter, Mac pack en Arcteryx.

Hoe koop ik een rugzak?

Ga naar een winkel waar met een groot assortiment rugzakken en probeer verschillende merken. Een rugzak kopen is net als kleding passen: wat bij de n fantastisch zit, past bij een ander helemaal niet. Een goede rugzak heeft een stevig inwendig draagsysteem waardoor de krachten goed verdeeld worden. Draagcomfort is het allerbelangrijkste criterium. Zorg ervoor dat er bij het passen voldoende gewicht in de rugzak wordt gestopt om goed te kunnen voelen of de rugzak goed past. Loop enige tijd rond met de rugzak, zodat eventuele drukpunten voelbaar worden. De meeste zaken aan een rugzak zijn in principe afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Zo zijn gepolsterde schouder- en heupbanden extra comfortabel, maar kiezen sommige mensen juist voor dunne banden om gewicht te sparen.