Pickel

Een pickel is een multifunctioneel stuk gereedschap. De pickel wordt gebruikt om te remmen als men wegglijdt, als houweel om treedjes te hakken in stijl terrein, als ankerpunt om te zekeren en biedt grip en steun op sneeuw en ijs. Op gletsjers of stijle sneeuwvelden is een pickel dan ook absoluut noodzakelijk. Voor het echt stijle werk (vrijwel verticaal) en voor ijsklimmen zijn speciale ijsbijlen op de markt. Deze bieden maximale grip in verticaal ijs, maar zijn ongeschikt voor 'normale' gletsjertoeren.

Een pickel bestaat uit een steel, met onder aan een punt. De kop, die meestal uit staal is gesmeed, heeft een schoffel en een doorn. Het is belangrijk dat de kop van hoogwaardig materiaal is gemaakt, zodat de doorn langer scherp blijft en de kop ook bij hoge krachten niet van de steel af breekt. De moderne pickels zijn licht en zeer sterk. De pikhouwelen met een houten steel en een stalen punt (doorn) en schoffel zijn al lang verleden tijd.

Veel pickels zijn voorzien van polslussen. Het voordeel van een polslus is dat je de pickel niet verliest als je deze per ongeluk loslaat op een steil stuk. Een groot nadeel is echter dat de pickel bij een val wordt meegesleept en er een goede kans is dat deze zich daardoor in het lichaam boort. Dit is dan ook de reden dat veel gidsen het gebruik van de polslussen afraden of zelfs verbieden.

Hoe kies ik een pickel?

Er van uitgaande dat de pickel gebruikt gaat worden voor gletsjertochten en bergtoeren zijn er een aantal zaken waar u op moet letten bij het kiezen van een pickel. Belangrijk is de lengte van de steel van de pickel. Deze moet ongeveer tot de enkel reiken als u de kop met de hand vasthoud. Als de pickel korter is, zoals dat tot voor kort gebruikelijk was, raakt deze de sneeuw of het ijs niet, waardoor u er geen steun aan heeft. Het gewicht is steeds minder een thema omdat de moderne pickels relatief licht zijn. Wel is het belangrijk om een pickel te kiezen die beschikt over de juiste normering. Bekende merken zijn o.a. Grivel, Petzl en Black Diamond.

Type Pickels

Pickel Tegenwoordig zijn vrijwel alle pickels voorzien van een normering van de kracht die de steel kan opnemen. Men onderscheidt B (basis) pickels die 280kg kunnen opnemen en de T (technische) pickels die meer dan 400kg kunnen hebben. De type-aanduiding (B of T) staat meestal op de doorn bij de steel of op de steel, vlakbij de doorn. Voor lichte gletsjertoeren volstaat een B-pickel. Voor alpine toeren beveel ik echter een T-pickel aan. Deze kunnen meer hebben, gaan langer mee en zijn iets zwaarder. Dan laatste is een voordeel bij het hakken van treden en het inslaan van de doorn in ijs.

Basis Pickel

Basis pickels zijn bij uitstek geschikt voor lichtere toeren. Basis pickels kunnen gemaakt zijn van staal of het veel lichtere aluminium. In het algemeen is de basis pickel wat lichter dat de technische pickel en daardoor wat prettiger om mee te nemen. Nadeel is wel dat het inslaan van de pickel in ijs moeizamer gaat, zeker bij de aluminum exemplaren. Maar als het mee zit is dit dan ook niet vaak nodig bij de wat lichtere tochten. Een basis pickel kost ongeveer tussen de 70 en 100 euro.

Technische pickel

Een technische pickel is geschikt voor de serieuzere alpine tochten. De pickel is zwaarder uitgevoerd en kan meer kracht hebben. Tevens zal een dergelijke pickel over het algemeen langer meegaan. Tegenwoordig hebben veel technische pickels een licht gebogen steel. Dit is prettig bij het stijgen op stijl ijs (het heeft dan wat weg van echte ijsbijlen). Doordat de kromming niet zo extreem is als bij ijsbijlen is er overigens nog prima mee te hakken. Een technische pickel kost ca. 100 tot 150 euro.