Stijgijzers

Zodra u een tijdens een tocht gletsjers tegen gaat komen zijn stijgijzers noodzakelijk. Ook op sneeuwvelden kunnen stijgijzers nuttig zijn. Het mag niet onvermeld bijven dat het onverstandig is om zonder de juiste kennis een gletsjer op te gaan. Heeft u niet de kennis en ervaring, maar wel zin om de prachtige wereld van sneeuw en ijs te gaan ontdekken? Dan is het raadzaam om een berggids in te huren of bijvoorbeeld een cursus te volgen. Bij de links staan enkele adressen waar u terecht kunt!

Er bestaan vele soorten stijgijzers. Voor 'normale' gletsjertoeren en af en toe wat steiler ijs zijn stijgijzers met 12 punten de meest gebruikelijke. Deze bieden veel grip en zijn zeer all-round voor sneeuw en ijs. Tegenwoordig zijn vrijwel alle stijgijzers uitgerust met antistilplaten of 'anti-bott'. Deze kunststof platen voorkomen (grotendeels) dat er sneeuwballen onder de stijgijzers blijven plakken, hetgeen onnodig zwaar loopt en zeer gevaarlijk kan zijn.

De meeste 12-punts stijgijzers zijn enigszins flexibel, hierdoor zijn ze (afhankelijk van het sluitmechanisme) ook bruikbaar onder C schoenen, die immers geen volledig stijve zool hebben. Een set stijgijzers van een bekend merk kost ca. 130 à 150 euro.

De juiste combinatie

Voor stijgijzers zijn bergschoenen nodig die minimaal stijgijzervriendelijk zijn (cat. C), maar liever stijgijzervast (cat. D). Stijgijzers worden onder de schoen geklikt of gegespt. Een goede match tussen stijgijzer en schoen is essentieel. Indien het stijgijzer niet 'bomvast' aan de schoen zit, kunnen de stijgijzers op een onaangekondigd moment losschieten, met alle mogelijke gevolgen van dien. Pas dus de schoen op het stijgijzer in de winkel. Bekende merken zijn o.a. Grivel, Petzl en Black Diamond

Snelsluiting met metalen beugel bij neus

Categorieën Dit type stijgijzer is uitsluitend voor D-schoenen. Het beschikt over een metalen beugel aan de voorzijde en een snelsluiting met een hevel aan de achterzijde. Als de combinatie van schoen en stijgijzer perfect is, is dit een zeer goede en lichte combinatie. Wel is het van groot belang dat de neus van de schoen in goede staat is en vrij van vuil bij het onderbinden van de ijzers. Als de inham bij de neus niet schoon is of te ver afgesleten, heeft de beugel geen grip meer en schiet het ijzer los bij het lopen. Dit euvel is de reden waarom er tegenwoordig ook stijgijzers met korfjes worden geproduceerd.

Snelsluiting met korfje bij neus

Categorieën Dit type stijgijzer is geschikt voor zowel C als D schoenen. Omdat deze stijgijzers geen plastic neusje aan de voorzijde van de schoen nodig hebben, passen ze ook onder afgesleten D-schoenen. Het ijzer beschikt over een kunststof beugel (korf) aan de voorzijde en een snelsluiting met een hevel aan de achterzijde. Zo worden de voordelen van een stijgijzers met metalen beugel en stijgijzers met riempjes gecombineerd.

Riemsluiting

Categorieën Stijgijzers met riempjes passen onder alle C en D schoenen. Omdat een snelsluiting ontbreekt zijn nokjes op de schoen niet nodig om dit type onder de schoen te gespen. Dit lijkt een voordeel, maar kent als groot nadeel dat het onderbinden relatief langzaam gaat en de kans veel groter is dat de stijgijzers onderweg losraken. Het is ook vaak nodig om de riempjes onderweg strakker aan te trekken. Het is beter om te kiezen voor een stijgijzer met een korfje en snelsluiting.