Materiaal

Veel mensen hebben vragen over materiaal en kleding voor de serieuzere bergtochten. BergsportInfo geeft antwoorden op de meest gestelde vragen. Als het antwoord hier niet te vinden is, aarzel dan niet om de vraag te stellen op het forum.

Wat neem ik mee?

Het antwoord op deze vraag kan alleen gegeven worden als bekend is wat voor tocht er gemaakt gaat worden. Meerdaags of één dag? Kom je sneeuwvelden tegen? Leidt de tocht over gletsjers?

Dagtochten

Het voordeel van een dagtocht is dat er een relatief beperkte hoeveelheid bagage meegenomen hoeft te worden. Bij het bepalen van wat er mee gaat op de tocht is het weer een van de belangrijkste factoren. Op een warme, droge dag is de hoeveelheid bagage wat beperkter als op koude, natte dagen. Bedenk echter wel dat het weer in de bergen soms snel en onaangekondigd kan omslaan. U zult niet de eerste zijn die volkomen verrast wordt door een plotselinge onweersbui in de middag, terwijl u de hele dag geen wolk heeft gezien! Neem daarom altijd iets van een regenjasje mee. Hoe hoger men stijgt, hoe lager de temperatuur zal zijn. De temperatuur zakt met gemiddeld ca. 6 graden per 1000m. Als er dus 24 graden wordt voorspeld in het dal op 800m hoogte, zal het op 2800m hoogte nog maar 12 graden zijn.

Naast de eerder genoemde zaken is het belangrijk om voldoende eten en drinken mee te nemen. Afhankelijk van de temperatuur is minimaal 1,5 liter water per persoon nodig. Energierepen, nootjes en worstjes zijn vaak erg lekker en bieden de nodige energie.

Meerdaagse tochten

Het nadeel van een dagtocht is dat u nooit echt hoog komt, zonder een dure kabelbaan te nemen. Veel mensen schrikken echter terug voor meerdaagse tochten, vanwege de overnachting in een hut. Dit is niet nodig! Wat is er nu mooier dan een zonsondergang hoog in de bergen? Veel hutten zijn tegenwoordig echter halve hotels. Primitieve hutten bestaan nog genoeg, maar met een beetje zoeken zijn er prima hutten te vinden.

Voor meerdaagse tochten moeten een aantal andere zaken worden meegenomen in vergelijking met dagtochten. De meeste hebben betrekking op de overnachting(en) in de hut, al is het ook verstandig om wat extra kleding mee te nemen, incl. een goede regenjas.

Er wordt hier uitgegaan van overnachtingen in berghutten, waarbij 's avonds ook in de hut gegeten wordt. Uiteraard is het ook mogelijk om in een tent te overnachten, maar dat voert te ver om hier te bespreken.

Sneeuwvelden en Gletsjertochten

Sneeuw en ijs voegen een extra dimensie toe aan de tocht. In de vroege zomer en op noordhellingen kan tot op geringe hoogte nog sneeuw liggen. Het is geen uitzondering dat er in juni nog sneeuw ligt op 1800m hoogte! Een vlak sneeuwveldje kan prima op de bergschoenen worden overgestoken.Als de helling steiler is, is er echter een kans dat u uitglijdt. Op sneeuw kunnen snelheden bereikt worden die in de buurt liggen van de vrije valsnelheid. Een val op sneeuwveld dat 30m lager eindigt in wat rotsblokken kan dus al leiden tot zeer ernstige verwondingen of erger. Gletsjers, zeker als deze met sneeuw bedekt zijn, blijven gevaarlijk. Het is raadzaam gletsjers te mijden zonder de nodige ervaring.

Onderstaand lijstje toont de noodzakelijke zaken voor het maken van een gletsjertocht of het passeren van langere, stijlere sneeuwvelden. Materiaal is echter zinloos zonder de kennis hoe deze zaken gebruikt moeten worden. Er bestaan vele cursussen om deze kennis te leren. Ook is het mogelijk om een lokale berggids in te huren.

Klimmen

In de bergen moet regelmatig een stuk geklauterd worden. Op het moment dat het klauteren gaat resulteren in valgevaar, noem ik het klimmen. Klimmen is betrekkelijk veilig, zolang men de juiste uitrusting en kennis meebrengt. De uitrusting verschilt niet zoveel met die voor een gletsjertocht. De benodigde techniek wel. Voor gletsjertochten is kennis van een beperkt aantal knopen nodig, aangevuld met enkele (spleten)reddingstechnieken. Klimmen is fundamenteel anders. Ik adviseer dan ook om een eerst een cursus te volgen.